May 17 2021

Blind Tasting Spanish Wine Competition 2021 in The Netherlands

Met meer dan 1000 ingeschreven wijnen, was het proeven en selecteren van finalisten voor de Spaanse wijncompetitie dit jaar een uitdaging. Maar ook heel interessant, heel leuk en een voorrecht.

HOLLAND FLAG

We kregen een heel goed overzicht van de Spaanse wijnmarkt. Het algemene niveau van de wijnen was hoog, zoals we hadden verwacht. En we denken dat de gids uiteindelijk een must-have wordt voor Nederlandse liefhebbers van Spaanse wijnen. Hier zijn enkele foto's van de proeverijen, met hoofdredacteur Ronald de Groot (Perswijn), Frank Jacobs (Perswijn), bekende sommelier Noël Vanwittenbergh (Ciel Bleu ** - Okura) en Lars Daniëls (Perswijn).


Ronald de Groot (hoofdredacteur Perswijn): Tijdens zijn studie medicijnen werd Ronald gegrepen door de wijn. Na een loopbaan als arts werd hij in de jaren tachtig écht actief in de wijn; niet alleen als mede-oprichter en hoofdredacteur van Perswijn, maar ook als wijnschrijver voor onder andere De Telegraaf, Tom Stevenson Wine Report en The Oxford Wine Companion. Ronald is lid van de Grand Jury Européen en werd in 2016 benoemd tot officier in de Ordre du Mérite Agricole. En natuurlijk is hij ook hoofdredecteur van Grootspraak, de restaurantgids voor de wijnliefhebber.

Blind tasting. Wines from Galicia in the Netherlands. Ronald de Groot (editor-in-chief Perswijn). Photo: ICEX

Frank Jacobs (redacteur Perswijn): Behalve wijnschrijver is Frank Jacobs wijnspreker, wijndocent en wijntaxateur met ruim veertig jaar ervaring in de wijnwereld. Hij schreef enkele wijnboeken en levert regelmatig bijdragen aan diverse bladen en kranten, waaronder Perswijn, waaraan hij inmiddels al meer dan 25 jaar als redacteur is verbonden. Verder was hij van 2003 tot 2016 docent analytisch (blind)proeven aan de Wijnacademie en verzorgde hij het proeftechnische gedeelte van het begeleidingstraject naar het hoogste Nederlandse wijndiploma Magister Vini. Ook was hij jarenlang docent vinologie aan de Hogere Hotelschool Den Haag en is hij tegenwoordig als senior consultant aan wijnveilinghuis Winefield’s verbonden. Sinds 2018 is hij bestuursvoorzitter van de Wijnacademie.

Blind tasting. Wines from Galicia in the Netherlands. Frank Jacobs (editor Perswijn). Photo: ICEX

Noël Vanwittenbergh (Ciel Bleu ** - Okura): "Als de wijn het gerecht goed aanvult, gebeurt er iets bijzonders: dan proef je een derde smaak," is een gevleugelde uitspraak van de vinoloog Noël Vanwittenbergh die in 2007 overstapte van Café Roux in The Grand naar Ciel Bleu in het Okura Hotel. Eerder was hij actief in Restaurant Vermeer en De Goudsbloem. In Ciel Bleu bekleedt hij de functie van sommelier & headwaiter. Het restaurant op de drieëntwintigste etage van het Okura kan bogen op drie SVH Meesters: Naast SVH Wijnmeester Vanwittenbergh werken SVH Meesterkok Onno Kokmeijer en SVH Meestergastheer Pasquinel Kolk bij het restaurant. Vanwittenbergh slaat een brug tussen het gerecht en de bijpassende wijn. "Waarbij ik in de eerste plaats op zoek ga naar harmonie tussen wijn en spijs. Maar een beetje spanning maakt het uiteraard des te aantrekkelijker." GaultMillau verkoos Vanwittenbergh in 2014 tot Sommelier van het Jaar. In 2018 is hij uitgroepen tot D'Couvert 2018 en in 2019 sleept Noël de Michelin Award Sommelier Nederland binnen.

Blind tasting. Wines from Galicia in the Netherlands.Noël Vanwittenbergh (Ciel Bleu ** - Okura). Photo: ICEX

Lars Daniëls (redacteur Perswijn): Studeerde Franse taal- en letterkunde, maar kon de verleidingen van de horeca niet weerstaan. De liefde voor wijn ontwikkelde zich snel en in 2007 slaagde hij voor het examen Magister Vini, het hoogste wijnexamen in de Nederlandse taal. Na jaren in de wijnhandel besloot hij in 2012 helemaal voor het overbrengen van wijnkennis te gaan. Lars is sinds 2011 redactielid van Perswijn. Daarnaast is hij lid van de examencommissie van niveau SDEN4, geeft hij les aan de Wijnacademie en is hij inhoudelijk verantwoordelijk voor het begeleidingstraject Magister Vini. Ook verzorgt hij graag presentaties.

Blind tasting. Wines from Galicia in the Netherlands. Lars Daniëls (editor Perswijn). Photo: ICEX
Rías Baixas vineyards. Photo: ICEX