Beograd

Radionica i degustacija španskih suhomesnatih proizvoda

U okviru prvog Salona španskog vina i hrane, koji, u sklopu programa Španska vina u srcu grada 4.0, 22. septembra organizuje Ekonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu održaće se Radionica iberijske šunke i suhomesnatih proizvoda.

Poznati srpski master šef, Uroš Urošević, će profesionalce iz HoReCa sektora upoznati sa procesom dobijanja iberijske šunke koja se smatra jednim od najkvalitetnijih delikatesa na svetu. Otkriće nam šta je to što joj daje specifičan i bogat ukus, a kroz degustaciju predstaviće način prezentacije i organoleptička svojstva ne samo šunke, već i druga dva autentično španska delikatesa, a to su ćoriso i lomo.

Beher postoji od 30-ih godina XX veka i posvećen je proizvodnji mesa i suhomesnatih proizvoda od 100% čistog porekla iberijske svinje. Dobitnici su brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada, od kojih su možda najpoznatije one sa sajma IFFA Trade Fair, gde su osvojili više od 140 zlatnih medalja od 2001. do danas. Beher će se na radionici predstaviti sa svojom 100% iberijskom šunkom dobijenom od mesa svinje hranjene žirom. Ova šunka je rubin crvene boje, intenzivnog i dugotrajnog ukusa i prijatne arome, karakteristične za meso svinje hranjene žirom, koju dobija zrenjem između 32 i 48 meseci. Linija ORO (zlato) iberijskih šunki poseduje zlatkasti odsjaj masti na svom spoljašnjem delu. Predstavnik kompanije Beher u Srbiji je Chef Boutique.

Kompanija Cesar Nieto postoji od 1943. godine i učestvovala je u stvaranju Geografskog porekla Guijuelo, koji je danas priznat ne samo u Španiji, već i u svetu. Izrada Cesar Nieto šunke 75% iberijske svinje hranjene žirom je u potpunosti zanatska. Ukus nakon zrenja od više od 36 meseci je istovremeno intenzivan, ali pun suptilnih nijansi, dok visoko prisustvo oleinske kiseline u njenoj masti čini da tekstura bude u isto vreme sočna, ali lagana. Ćoriso se izrađuje na osnovu porodičnog recepta, odabirom najboljih delova mesa iberijske svinje koji su začinjeni tradicionalnom mešavinom Cesar Nieto. Meso je u prirodnom crevu i suši se u njihovim prostorijama na planinskom vazduhu. Za lomo se koristi najbolje meso sa leđa iberijske svinje, puni se takođe u prirodno crevo nakon što se začini samo prirodnim sastojcima kao što su so, dimljena paprika i beli luk. Praktično nema spoljnu mast, već sočnost dobija od infiltrirane masti, karakteristične za meso iberijske svinje. Zastupnik kompanije Cesar Nieto u Srbiji je Tutto Food.

Ova paleta bogatih i raznovrsnih ukusa biće upotpunjena i uparena sa odabranim španskim vinom. Ovaj događaj namenjen je isključivo profesionalnoj Horeca publici. Zbog ograničenog broja mesta koja će se popunjavati po redosledu prijava, najlepše Vas molimo da u što kraćem roku potvrdite svoje učešće. Možete se prijaviti putem mail-a na belgrado@comercio.mineco.es ili putem formulara.

Meat products tabla

g. Uroš Urošević

Uroš Urošević je ekspert kulinarstva i prvi srpski šef kuhinje primljen u asocijaciju The World Association of Master Chefs iz Londona. Takođe je nosilac nagrade Master Chef dodeljene od strane Association of Chefs of the Mediterranean and European Regions. Poslednjih godina, bio je i član žirija na degustacijama i evaluacijama hrane pri institutu International Taste Institute (ITI) u Briselu.

Mr. Uroš Urošević

Kao Target Group Manager za HoReCa kanal u kompaniji METRO Srbija, učestvovao je u razvoju METRO HoReCa Centra. Do skoro se nalazio na poziciji CEO-a start-up kompanije koja se bavi obrazovanjem u ugostiteljstvu.

Event information

Date

September 22 2022

Time

11:00

Address

Hyatt Regency Belgrade
Milentija Popovića, 5
Beograd
Serbia

Phone

+381 11 3806832

Events

Where we are
Foods Wines from Spain
Trgovinsko odeljenje Ambasade Španije

Vojvode Šupljikca 40, 11000 Beograd

+381 11 3806832

belgrado@comercio.mineco.es