Beograd

Radionica i degustacija španskog maslinovog ulja i sireva

U okviru prvog Salona španskog vina i hrane, koji, u sklopu programa Španska vuna u srcu grada 4.0, 22. septembra organizuje Ekonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu održaće se Radionica španskog sira i maslinovog ulja.

Dr Bojana Kalenjuk Pivarski (Katedra za gastronomiju pri Univerzitetu u Novom Sadu) će tokom radionice domaću profesionalnu publiku voditi kroz gastronomske karakteristike Španije i na kojoj će prisutni moći da probaju „zlato na tanjiru“ proizvođača Quesería la Antigua i „zlato u flaši“ proizvođača Valle de Ricote y Matarromera.

Počeci kompanije Quesería la Antigua, osnovane pre 20 godina, u mestu Samora, vezuju se za želju njenih vlasnika da tržištu ponude gurmet proizvode izuzetnog kvaliteta. Odlučili su da se specijalizuju za zanatske sireve od sirovog mleka dobijene tradicionalnim metodama, dodajući im inovativne detalje. Izuzetni ukusi koje su stvorili nagrađeni su na brojnim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Domaća publika će probati poluzreli sir od sirovog ovčijeg mleka sa tartufom, puteraste teksture, čvrste i kompaktne strukture. Sir sa tartufom je osvojio 2015. i 2017. godine bronzanu medalju na takmičenju World Cheese Awards. Pored toga, predstaviće se i limitirana serija zrelog sira od sirovog ovčijeg mleka koji je odležao u opni grožđa sorte tempranillo, intenzivne arome zahvaljujući dvostrukoj fermentaciji sira i grožđa. Ovaj sir je osvojio bronzanu medalju 2021. i srebrnu medalju 2018. godine na takmičenju World Cheese Awards.

Presa za proizvodnju ulja Valle de Ricote nalazi se u pokrajini Mursija, na jugu Španije. Pripada grupaciji porodice Guillen, koja ima više od 60 godina iskustva u proizvodnji hrane. Kompanija ponosno ističe svoje ekstra devičansko maslinovo ulje čiji kvalitet postiže pažljivim odabirom sirovina i njihovom obradom. U njihovoj ponudi su zastupljena ulja dobijena od sorti maslina arbequina, cornicabra, picual, kao i ulja dobijena njihovom kupažom, tako da svaki ljubitelj može odabrati određenu aromu ulja u skladu sa vrstom hrane sa kojom je uparuje. Ulja Valle de Ricote su dobitnici brojnih nagrada na takmičenjima u Los Anđelesu, Terraolivo (Izrael), AVPA (Francuska), Oli Vinus (Argentina), itd. Zastupnik ovog ulja za Srbiju je Spices of the World.

Maslinovo ulje Oliduero nastalo je kao rezultat istraživanja vinarije Bodegas Familiares Matarromera u okviru projekta (finansiranog iz nacionalnih i EU fondova) tokom koga se procenjivala adaptacija zasada masline na klimatske, kao na i uslove tla pokrajine Castilla y Leon. Na tom području, neuobičajenom za maslinu, proizvedeni su zasadi sorti maslina picual, arbequina i arbosana od kojih je dobijeno ekstra devičansko maslinovo ulje izvanrednih kvaliteta, kako organoleptičkih tako i nutritivnih. Na radionici će biti prikazano organsko ekstra devičansko maslinovo ulje intenzivno voćne arome, bogatog ukusa na nepcu, uravnotežene gorčine i pikantnosti, duge i slatke završnice.

Ovaj događaj namenjen je isključivo profesionalnoj Horeca publici. Zbog ograničenog broja mesta koja će se popunjavati po redosledu prijava, najlepše Vas molimo da u što kraćem roku potvrdite svoje učešće. Možete se prijaviti putem maila na belgrado@comercio.mineco.es ili putem formulara.

Olive oil 

Olive oil tabla

Cheeses 

Cheeses tabla

PhD Bojana Kalenjuk Pivarski

Predaje kao vanredni profesor na Katedri za gastronomiju, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Doktorirala je 2014. godine na temu gastronomskog turizma. Svoje naučno i stručno iskustvo iz oblasti gastronimije stekla je na svom matičnom fakultetu gde predaje predmete iz oblasti gastronomske kulture, nacionalnih kuhinja i distribucije hrane i pića u ugostiteljstvu.

PhD Bojana Kalenjuk Pivarski

Predavač je na više fakulteta i viokih škola u regionu. Iza sebe ima veliki broj naučnih radova koji su rezultat brojnih projekata iz oblasti tradicionalne hrane, gastronomskog nasleđa i autentičnosti gastronomske ponude u ugostiteljstvu.

Event information

Date

September 22 2022

Time

13:00

Address

Hyatt Regency Belgrade
Milentija Popovića, 5
Beograd
Serbia

Phone

+381 11 3806832

Events

Where we are
Foods Wines from Spain
Trgovinsko odeljenje Ambasade Španije

Vojvode Šupljikca 40, 11000 Beograd

+381 11 3806832

belgrado@comercio.mineco.es