Beograd

Degustacija španskih organskih vina

Španija igra značajnu ulogu u svetu organskih vina. Broj organskih vinarija u Španiji danas premašuje 1.000, dok i one najveće planiraju da svoju proizvodnju u potpunosti prilagode ovom načinu izrade.

Inovativnost španskih organskih vina će biti predstavljena tokom manifestacije Španska vina u srcu grada 4.0 na degustaciji koju će voditi Marko Marjanović, somelijer i Spanish Wine Educator, a koju organizuje Ekonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu.

Profesionalna publika će imati priliku da proba vina sledećih vinarija:

Bodegas Luzon vinarija se bavi izradom vina od 19. veka i nalazi se u oblasti Humilja na jugoistoku Španije, koja se odlikuje kontinentalnom klimom pod uticajem Mediteranskog mora. Oštra klima daje tlo grube teksture sa obiljem krečnjaka, a rezultat toga su mali grozdovi sa dobrom koncentracijom šećera, odličnom kiselošću i debljom korom. Predstaviće se sa vinom Luzon Collection Monastrell.

Bodegas Tempore nalazi se u Burgosu, u pokrajini Aragon na severu Španije, a vinogradi se prostiru na visoravni od 550m nadmorske visine. Zemljište je krečnjačko i peskovito, bogato mineralima, a stopa osunčanosti 90%. Ovi uslovi, uz prinose od najviše 5.000kg, daju toplim i postojanim vinima ove vinarije prepoznatljiv zemljani karakter. Predstaviće se sa 2 etikete: Generacion 73 i Finca la Dehesa, oba sorte garnaća, dobijena iz različitih vinograda.

Prado Rey potiče iz dobro poznate regije, Ribere del Duero. Posed na kome se nalaze vinogradi je nekada pripadao prvoj kraljici Kastilje, Izabeli I. Od 9 parcela koje se prostiru na 540ha, 3 su organske. Od 2016. godine, vinarija koristi glinene ćupove – na španskom tinahas - u kojima vino odležava kako bi dobilo više svežine i voćnosti. Publika će probati njihov šeri od 100% organskog tempranilja, Adaro.

Bodegas Ondarre je porodična vinarija na brdovitom dalekom severu regije Rioha koji poseduje jedinstvenu kombinaciju prirodnih faktora. Visina, prilično plitko i hemijski kompleksno zemljište, uglavnom južne orijentacije, ali na veoma neravnom terenu posebno odgovara sortama retkim za Riohu, kao što su mazuelo i beli tempraniljo. Njihovo vino Primeur je dobijeno od organski gajenog tempranilja, garnaće i masuela, gde je svaka od sorti fermentirala odvojeno.

Vinarija Alta Alella je smeštena na jedinstvenom teroaru Saulo, u oblasti geografskog porekla Alella, severno od Barselone, koji vinu daje svežinu i mineralnost. Vinogradi su ušuškani u nacionalnom parku Seralada de Marina koji se proteže duž mediteranske obale. Vino Alta Alella PB, koje će se predstaviti na degustaciji, dobijeno je od 100% sorte pansa blanka, kod nas poznatija kao ksarelo.

Ovaj događaj namenjen je isključivo profesionalnoj Horeca publici. Zbog ograničenog broja mesta koja će se popunjavati po redosledu prijava, najlepše Vas molimo da u što kraćem roku potvrdite svoje učešće. Možete se prijaviti putem maila na belgrado@comercio.mineco.es ili putem formulara.

g. Marko Marjanović

Head sommelier vinskog bara Hrastovina, vinski novinar, osnivač i urednik bloga Stopciger.rs. Svoju strast prema španskim vinima trenutno usmerava ka manje zastupljenim vinskim regijama Španije na srpskom tržištu. U projektu Španska vina srcu grada angažovan na popularizaciji jednog od najznačajnijih penušavih vina današnjice- španske Cave, kao i upoznavanju srpske vinske publike sa organskim vinima Španije.

Mr. Marko Marjanović

Event information

Date

September 20 2022

Time

11:00

Address

Trgovinsko-ekonomsko odeljenje Ambasade Španije
Vojvode Šupljikca, 40
Beograd
Serbia
Where we are
Foods Wines from Spain
Economic and Commercial Office Embassy of Spain in Belgrade

11000 Beograd, 40 Vojvode Šupljikca

+381 11 3806832

belgrado@comercio.mineco.es